تحریم و کرونا یک میلیون شاغل را در ایران خانهنشین کرد | اقتصاد | DW
آمارهای منتشر شده از وضعیت بازار کار ایران در سال ۱۳۹۹ نشان میدهد که تحریمها، کرونا و تورم باعث شدهاند تا بخش قابل توجهی از نیروی انسانی که در سن کار و تولید هستند، خانهنشین بشوند. نرخ مشارکت اقتصادی سال ۱۳۹۹ در مقایسه با سال قبل ۳/ ۲ درصد کاهش پیدا کرده و بازار عرضه کار هم برای شاغلان و هم برای بیکاران کمتر شده است. طبق آمار رسمی درمجموع یکمیلیون و ۴۳۰ هزار نفر از جمعیت فعال اقتصادی ایران کم شده که از این تعداد یکمیلیون و ۱۰ هزار و ۴۷۰ نفر شاغل و ۴۱۹ هزار و ۵۲۵ نفر بیکار و جوینده کار بودهاند. سافتی من وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید گرچه این وضعیت به حساب کرونا گذاشته شده اما در گزارش شاخص “مدیریت پروژه” (PMI) در فروردین سال جاری اعلام شد که “پایین بودن دستمزد نیروی کار در مقابل هزینه معیشت و متناسب نبودن این دو عملا باعث شده بخشی از نیروی کار فعال کشور تمایلی برای ادامه فعالیت نداشته باشند و به اشتغال خود پایان دهند”. در گزارش اقتصاد ۲۴ آمده است: «در طول سال ۱۳۹۹ و در شرایطی که کارگران بارها نسبت به پایین آمدن قدرت خرید معترض بودند، در حوزههای غیرمولد و دلالی، درآمدهای یک شبه و هنگفتی روانه جیب برخی افراد میشد.» سهم زنان باز هم کمتر شد بررسی آمارهای مربوط به ریزش اشتغال در سال ۹۹ به تفکیک جنسیت نشان میدهد که در یک سال گذشته نرخ مشارکت اقتصادی مردان ۴ / ۲ درصد کاهش پیدا کرده و به ۷ / ۶۸ درصد رسیده و نرخ مشارکت اقتصادی زنان با کاهش ۱ /۳ درصدی ۹ /۱۳ درصد ثبت شده است. در سال گذشته ۲۴۲ هزار و ۳۴ فارغالتحصیل بیکار از جرگه بیکاران خارج شدهاند، اما در مقابل کمتر از ۷۰ هزار نفر از آنها توانستهاند به جمعیت شاغلان اضافه شوند. به عبارت دیگر، با وجود اینکه سهم مردان در ایران از فعالیتهای اقتصادی ۵ برابر زنان است، بازهم سهم زنان کمتر شده و بازار کار ایران مردانهتر شده است. طبق آمارها ۶۶۲ هزار و ۸۵۲ شاغل زن از بازار کار ایران خارج شدهاند. فارغ التحصیلان چه شدند؟ طبق آمارها سهم فارغالتحصیلان دانشگاهی از کل بیکاران کشور در سال گذشته، با کاهش ۷/ ۲ درصدی به ۹ / ۳۸ درصد رسیده است. جالب اینکه براساس اطلاعاتی که مرکز آمار ایران از اشتغال و بیکاری فارغالتحصیلان منتشر کرده در سال گذشته ۲۴۲ هزار و ۳۴ فارغالتحصیل بیکار از جرگه بیکاران خارج شدهاند، اما در مقابل کمتر از ۷۰ هزار نفر از آنها توانستهاند به جمعیت شاغلان اضافه شوند و وضعیت شغلی بقیه نامشخص است.
کارگران فصلی و بیکاری پنهان در ایران به روایت تصویر به گزارش خبرگزاری “میزان” در فصل برداشت برنج بسیاری از کارگران فصلی به استان مازندران مهاجرت میکنند و با گذشت زمان جا و مکان مناسبی برای آنان فراهم نشده است.
کارگران فصلی و بیکاری پنهان در ایران به روایت تصویر بسیاری از کارگران فصلی اوقات خود را در پارکها، چهارراهها و میدانهای شهر میگذرانند.
کارگران فصلی و بیکاری پنهان در ایران به روایت تصویر کارگران فصلی یا روزمزد نسبت به دیگر کارگران از ابتداییترین حقوق کارگران همچون بیمه و حداقل دستمزد بیبهره هستند.
کارگران فصلی و بیکاری پنهان در ایران به روایت تصویر مسعود نیلی مشاور اقتصادی حسن روحانی پیشتر گفته که در دولت دوازدهم بسیاری از کارگران فصلی بیکار شدند. سایت “دولت بهار” به نقل از مسعود نیلی نوشت: «در دولت روحانی با کاهش درآمد دولت، میزان سرمایهگذاری در پروژههای عمرانی و صنعت ساخت و ساز هم کاهش یافته که بسیاری از کارگران فصلی را از گردونه اشتغال خارج کرده است.»
کارگران فصلی و بیکاری پنهان در ایران به روایت تصویر رسانههای ایرانی گزارشهایی از متداول شدن “شیفتهای طولانی کار” برای کارگران فصلی منتشر کردهاند. سایت “پرهامنیوز” در گزارشی مینویسد: «نیروی کاری که دستمزدش پایین باشد برای جبران کمبودها و هزینههای زندگی یا به کار در شیفتهای طولانی تن میدهد.»
کارگران فصلی و بیکاری پنهان در ایران به روایت تصویر حداقل دستمزد سال ۱۳۹۶ برای کارگران در ایران ۹۳۰ هزار تومان اعلام شده است. این در حالی است که حداقل هزینه زندگی ماهانه یک خانوار متوسط حدود ۲ و نیم میلیون تومان است.
کارگران فصلی و بیکاری پنهان در ایران به روایت تصویر اخیرا محمدحسین فرهنگی نماینده مجلس گفت که تنها در سه سال گذشته نرخ بیکاری در ایران ۱۰ درصد افزایش یافته است.
کارگران فصلی و بیکاری پنهان در ایران به روایت تصویر به گزارش خبرگزاری “مهر” تنها در سه ماه ابتدایی سال ۹۶ بیش از ۱۶۰ هزار نفر به جمعیت بیکار ایران اضافه شده است.
کارگران فصلی و بیکاری پنهان در ایران به روایت تصویر عباسعلی ابونوری، اقتصاددان و رئیس سابق دانشکده اقتصاد تهران میگوید آمار رسمی مبنی بر بیکاری ۳ میلیون نفر در ایران واقعی نیست: «با احتساب بیکاری پنهان، آشکار و افراد تحصیلکرده تعداد بیکاران ایران به ۱۵ میلیون نفر میرسد.»
کارگران فصلی و بیکاری پنهان در ایران به روایت تصویر سالانه دستکم یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر جویای کار به بازار کار ایران اضافه میشود.